Warsztaty żywieniowo – kulinarne z edukatorkami ze Stowarzyszenia Dietanova
4 czerwca br. w naszym Ośrodku odbyły się trzy warsztaty żywieniowo-kulinarne
z edukatorami ze Stowarzyszenia Dietanova – Agatą Szczebyło i Joanną Rozbicką. Zajęcia obejmowały część teoretyczną i praktyczną. Uczniowie poznali zasady prawidłowego odżywiania i komponowania dobrego posiłku. Omówione zostały najważniejsze grupy produktów, które powinny pojawić sie na talerzu (warzywa i owoce, produkty zbożowe, mleczne, białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, tłuszcze) i składniki odżywcze, jakich dostarczają. Rozmawiano też o suplementacji, słodkich gazowanych napojach, słodyczach
i niemarnowaniu żywności. W części praktycznej każda grupa przygotowała inny posiłek: śniadaniowo – deserowa kasza jaglana, naleśniki z farszem meksykańskim i burgery
z soczewicy. W każdym przepisie wykorzystano nasiona roślin strączkowych, które mają dużo białka, błonnika i składników mineralnych.
Chłopcy uczyli sie gotować kaszę i soczewicę, kroić, siekać, smażyć naleśniki, robić sosy, doprawiać burgerową masę oraz poznawali przyprawy. Na koniec warsztatów uczniowie
z wielką przyjemnością i apetytem kosztowali sporządzone przez siebie potrawy. Wszystkim uczestnikom bardzo podobały się zajęcia.
Tekst: A.A.