Sałatki owocowe na lekcjach biologii

16 grudnia br. uczniowie klas siódmych, w nawiązaniu do lekcji o zdrowym odżywianiu, przygotowali sałatki owocowe według własnego pomysłu. Mieli do dyspozycji owoce takie jak: jabłka, banany, mandarynki, kiwi, borówki, gruszki, winogrona i ananasy w puszce. Chłopcy
z wielkim zaangażowaniem zabrali się za krojenie owoców, do których następnie dodali jogurt, żurawinę suszoną i trochę startej na tarce gorzkiej czekolady. Sałatka wyszła im smaczna i nikogo nie trzeba było namawiać do jej spróbowania. Dodatkowo przygotowali do picia wodę z dodatkiem cytryny, limonki i mięty. Wiedzą, że regularne picie wody poprawia koncentrację i zdolności zapamiętywania, a żadne słodkie napoje nie są w stanie jej zastąpić. Wspólne sporządzanie sałatek,
i ich degustacja sprawiła chłopcom wiele satysfakcji. Uczniowie uświadomili sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu.

Tekst: A.A.

 

Może Ci się również spodoba

Skip to content