Kwiecień miesiącem zdrowia
Jak każdego roku, kwiecień w naszej szkole jest miesiącem, kiedy zwracamy szczególną uwagę na propagowanie zdrowego stylu życia. Z tej okazji w Ośrodku miały miejsce liczne przedsięwzięcia m.in.: zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania, konkurs plastyczny „Żyj zdrowo – trzymaj formę”, ćwiczenia śródlekcyjne w parku, wycieczki piesze po lesie.
25 kwietnia klasa VII a zorganizowała w naszej szkole akcję „Przerwa na witaminy”. Jej celem było zachęcenie uczniów do zdrowego odżywiania. Uczniowie przygotowali zdrowy poczęstunek dla społeczności szkolnej. Można było skosztować m.in. sałatkę grecką, kanapkę z humusem, ogórki, pomidory koktajlowe, paprykę, rzodkiewki, brokuł, kalafior, seler naciowy, ciecierzycę i marchewkę. Na stole królowały owoce: banany, kiwi, jabłka, gruszki, mandarynki i winogrona. Nie zabrakło również wody z cytryną i pysznych koktajli owocowych. Przygotowany poczęstunek bardzo szybko został zjedzony. Cieszymy się, że uczniowie tak chętnie zjedli wszystkie warzywa
i owoce. Przerwa na witaminy okazała się dużą atrakcją dla uczniów. Świeża porcja witamin i soli mineralnych dała uczniom mnóstwo energii do dalszej nauki.
O zdrowie trzeba dbać zawsze, a nie tylko w „miesiącu zdrowia”. Pamiętajmy, że warzywa i owoce są podstawą codziennej diety.
Tekst: A.A.