Akcja prozdrowotna pt. „Warzywa i owoce podstawą codziennej diety”
Kacper Pohorecki, uczeń klasy 7b, przygotowując się to etapu okręgowego Olimpiady Zdrowia PCK z Biedronką, zrealizował akcję prozdrowotną zachęcającą społeczność szkolną oraz okolicznych mieszkańców do spożywania owoców i warzyw pt. „Warzywa i owoce podstawą codziennej diety”. Celem akcji było kształtowanie wśród uczniów i mieszkańców postaw
i zachowań prozdrowotnych oraz proekologicznych.
Na początku uczniowie szkoły wypełnili ankietę na temat spożywania warzyw i owoców, potem Kacper przygotował prelekcję na temat „Warzywa i owoce podstawą codziennej diety”, w której przedstawił przygotowaną przez siebie prezentację multimedialną.
Uczeń, planując warsztaty kulinarne, wybrał 5 przepisów na zdrowe przekąski ze strony biedronka.pl. Następnie wraz z kolegami zrobił zakupy w sklepie, w którym codziennie są świeże warzywa i owoce.
Chłopiec przygotował ulotki dla okolicznych mieszkańców, w których m.in. napisał o zaletach wprowadzenia owoców i warzyw do diety, roli i źródeł witamin, skutkach niedoboru wybranych witamin.
Wraz z kolegami z klasy, rozdawał owoce z ulotkami okolicznym mieszkańcom. Zachęcał ich do codziennego spożywania warzyw i owoców, podkreślając ich rolę w diecie człowieka. Poinformował również o problemie, jakim jest marnowanie żywności i zachęcał do przynoszenia niewykorzystanych produktów spożywczych do naszej Jadłodzielni.
Mieszkańcy byli bardzo zadowoleni z przeprowadzonej akcji prozdrowotnej, chętnie opowiadali
o swoich problemach zdrowotnych. Okoliczni mieszkańcy zostali również zaproszeni do naszej szkoły w celu skosztowania zdrowych przekąsek.
Ostatnim etapem na zakończenie akcji prozdrowotnej, była organizacja warsztatów kulinarnych. Kacper razem z kolegami przygotował:
– szaszłyki z ananasa, brzoskwini i borówek amerykańskich,
– zieloną sałatkę winogronową,
– sałatkę z truskawkami, szpinakiem i fetą,
– włoskie koreczki z pomidorków cherry,
– chrupiącą sałatkę selerową,
– owocowe lody.
Podczas zajęć uczniowie uzyskali wiele cennych informacji na temat źródeł i roli witamin, skutków niedoboru witamin oraz zasad prawidłowego odżywiania. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja przez społeczność szkolną. Część naszych wyrobów umieściliśmy w naszej Jadłodzielni.
Z rozmów z uczestnikami akcji wynika, że wzbogacili wiedzę na temat zdrowotnych korzyści
z jedzenia warzyw i owoców, uświadomili sobie konsekwencje braku witamin dla sprawności organizmu oraz postanowili, że będą jedli minimum 400 g owoców i warzyw codziennie.
Tekst:A.A.